Web Analytics Made Easy - Statcounter

ناصر جدیدی رئیس دانشکده علوم انسانی واحد نجف آباد در گفت‌‌و‌‌گو با خبرنگار گروه دانشگاه ایسکانیوز، درباره دلایل ضعف علوم انسانی در کشور گفت: بزرگترین دلایل ضعف علوم انسانی در کشور ناشی از نگاه نادرستی است که به این علم وجود دارد. امروز در بسیاری از علوم، مصرف‌‌‌کننده نظریات نظریه‌‌‌پردازان غربی هستیم و حمایت لازم از نخبگان و فارغ‌‌التحصیلان رشته‌‌‌‌‌‌های علوم انسانی نمی‌شود؛ این امر منجر به ایجاد دلسردی در میان اندیشمندان این حوزه شده که مانع از توسعه علوم انسانی در کشور می‌‌‌‌‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی تشریح کرد: در حقیقت، علوم انسانی در هر جامعه‌‌‌‌‌‌ای، هویت‌ساز و فرهنگ‌ساز بوده و نتیجه فرهنگ آن جامعه است. علوم انسانی میراث فرهنگی ما را در بر دارد و ما را به گذشته‌مان پیوند می‌دهد و به خدمت به کشورمان متعهد می‌سازد. این امر به حفظ هویت و استقلال کشور کمک می‌کند و باعث تقویت فرهنگ بومی و خودباوری می‌شود.

جدیدی درباره بومی‌‌سازی علوم انسانی و اثرات آن خاطرنشان کرد: بومی کردن علوم انسانی با هدف تطبیق دانش وارداتی با فرهنگ ایرانی و اسلامی از دیرباز مطرح بوده است. اگر چه در ضرورت بومی‌‌‌سازی علوم انسانی شک و تردیدی وجود ندارد اما وضعیت کنونی ما در این علوم روشن می‌‌‌کند که در تعریف و تفسیرهای فعلی از بومی‌‌سازی ایراداتی وجود دارد. ایرادهایی که بدون رفع آن نمی‌‌‌توان از سودمندی و کارآمدی علوم بومی شده اطمینان یافت.

وی تاکید کرد: بومی‌‌سازی در صورتی که با ایجاد فضای نقد همراه شود و فرصت مداخله در روند پیشرفت علم را دهد می‌‌تواند زمینه‌‌‌ساز تحولی فوری و همه جانبه در ساختار و کارکرد این علوم باشد اما در غیر این صورت نتیجه معکوس داشته و حاصل آن تنها یک شعار و پیامدهای منفی خواهد بود.

جدیدی خاطرنشان کرد: در حال حاضر، تعداد محدودی نظریه‌‌‌پرداز در حوزه تاریخ داریم که این افراد بیشتر از نسل‌‌‌های قدیم هستند. تربیت نظریه‌‌پرداز در علوم انسانی نیازمند فرهنگ‌‌‌‌‌‌‌سازی است؛ بر همین مبنا برای تبیین اهمیت جایگاه علوم انسانی باید از مدارس و آموزش و پرورش شروع کرد. متاسفانه تعداد کمی از افراد امروز وارد رشته‌‌‌های علوم انسانی به ویژه رشته‌‌های کم کاربردی‌‌تر همچون تاریخ می‌‌‌شوند و تعداد زیادی هم شاید صرف ورود به دانشگاه در این رشته مشغول به تحصیل می‌‌شوند. نظریه‌‌‌‌پردازی‌‌‌‌هایی هم که تاکنون در حوزه تاریخ انجام شده مربوط به فلسفه تاریخ و دوره‌‌‌های مختلف تاریخی در کشور بوده است.

وی تصریح کرد: سابقه تاریخی ایران نشان می‌‌‌‌‌‌دهد که ما صادر کننده علوم انسانی بودیم و این علوم از شرق به غرب رفته است؛ اما امروز مصرف کننده نظریات غرب هستیم. آنچه مسلم است ما باید ضمن مطالعه نظریات و تجربیات غرب در علوم انسانی، خودمان هم وارد این عرصه شویم. برای تربیت نظریه‌‌‌‌پرداز باید به جوانان فرصت حضور و میدان عمل دهیم و در این زمینه فرهنگ‌‌‌سازی لازم انجام شود.

رئیس دانشکده علوم انسانی واحد نجف آباد درباره جایگاه علم تاریخ در دنیا اظهار کرد: در حال حاضر، رشته تاریخ به صورت تخصصی و با معیارهای خاص در دانشگاه‌‌‌‌های دنیا ارائه می‌‌‌شود. به این ترتیب در هر یک از حوزه‌‌‌های تاریخی، متخصصانی در عرصه‌‌‌های مختلف پرورش یافته که می‌‌‌توانند سکان هدایت و رهبری کشور را با آگاهی نسبت به مسائل تاریخی به عهده بگیرند. این اتفاقی است که در کشورهای توسعه یافته صورت گرفته؛ در این کشورها اداره امور به عهده نخبگان علوم انسانی بوده؛ این در شرایطی است که متاسفانه در کشور ما به رشته‌‌‌‌‌‌های علوم انسانی و فارغ التحصیلان آن بهای چندانی داده نمی‌‌‌‌‌شود.

وی درباره دلایل عدم ورود نخبگان به رشته‌‌‌‌‌های علوم انسانی تصریح کرد: عدم ورود نخبگان به رشته‌‌‌‌‌های علوم انسانی به دلیل شرایط فکری و فرهنگی بوده که در جامعه امروز حاکم است. از گذشته تا امروز دانش آموزان برتر وارد رشته‌‌های ریاضی و تجربی می‌‌شدند و این باور وجود دارد که دانش آموزان ضعیف وارد رشته‌‌‌های انسانی می‌‌شوند. در حقیقت عدم اشتغال مناسب و بازار کار ناپایدار برای فارغ‌‌‌التحصیلان علوم انسانی و نبود نگاه صحیح به این رشته‌‌ها منجر به جذب حداکثری در دیگر رشته‌‌ها شده است.

گفتنی است، ناصر جدیدی رئیس دانشکده علوم انسانی واحد نجف آباد از استادان رشته تاریخ بوده که سال‌‌‌‌‌‌‌ها در این رشته به تدریس و تحقیق پرداخته است.

انتهای پیام/

188 / 188 رئیس دانشکده علوم انسانی واحد نجف آباد ناصر جدیدی علوم انسانی علم تاریخ

منبع: ایسکانیوز

کلیدواژه: علوم انسانی علم تاریخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iscanews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسکانیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۸۱۷۶۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رضایت: ساماندهی برنامه‌های آموزشی در جهت اولویت و نیاز کشور است

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، مهدی رضایت، رئیس کمیسیون رهیافت همگرایی در علوم پزشکی، با اشاره به پانل ساماندهی برنامه‌های آموزشی که پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت ماه در بیست و پنجمین همایش آموزش پزشکی برگزار شد، از مشارکت نمایندگان بیش از ده دانشگاه در این پانل خبر داد و گفت: در هیات رییسه پانل دبیر شورای عالی برنامه‌ریزی و دبیر دبیرخانه علوم پایه پزشکی و رئیس کارگروه کار افرینی معاونت حضور داشتند. در این نشست بر اهمیت ساماندهی رشته محل‌ها و برنامه عملیاتی آن تاکید شد.

در این برنامه عملیاتی، سامانه فعال آماری مبتنی بر هوش مصنوعی طراحی و اجرا می‌شود که در آن تمامی رشته محل‌ها و تعداد دانشجویان، فارغ التحصیلان درج می‌شود تا پروفایلی از وضعیت هر کدام از رشته مقاطع در اختیار قرار گیرد.

وی وضعیت نمودار و شیب رشته‌ها را در طراحی نقشه راه آن موثر خواند و تصریح کرد: پس از بررسی رشته مقاطع و رشته محل ها، بر اساس همفکری دبیرخانه‌ها و نخبگان آن رشته، برای تقویت و ظرفیت سازی در برخی از رشته‌ها تصمیم گیری می‌شود. به عنوان مثال ممکن است در برخی از رشته‌ها که نیاز کشور هستند، اما متقاضی ندارند، راه حل‌هایی برای تشویق متقاضی ایجاد کنیم.

رضایت بر تناسب میان رشته ها، نیاز کشور و تعداد داوطلبین تاکید کرد و افزود: پس از تعیین وضعیت موجود، ممکن است که برای هر کدام از رشته‌ها اقداماتی از جنس تقویت، محدودیت و یا از جنس تعلیق و توقف داشته باشیم.

رئیس کمیسیون رهیافت همگرایی در علوم پزشکی، سپس به مباحث مطرح شده در پانل در خصوص اهمیت ساماندهی و مامور محور کردن دانشگاه‌ها اشاره کرد و گفت: همکاران از دانشگاه‌های مختلفی همچون، همدان، البرز، مشهد، شاهرود، زاهدان، اصفهان و بجنورد و شهید بهشتی و ایران در این نشست مشارکت فعال داشتند و مطالعاتی در زمینه شاخص‌های مربوط به ساماندهی رشته‌های آموزشی را مطرح کردند.

وی با بیان اینکه در ساماندهی رشته ها، نیاز کشور در اولویت قرار دارد، خاطر نشان کرد: مواردی همچون نگاه بخشی و منطقه‌ای در اولویت‌های بعدی قرار می‌گیرد چرا که کشور منابع محدودی دارد و باید بر اساس شاخص‌های انسانی سلامت حرکت کنیم.

رضایت ساماندهی رشته‌ها را اقدامی کارشناسی شده خواند و افزود: هدف از این کار، محدود سازی و حصر رشته‌ها نیست بلکه با کمک دبیرخانه‌ها برای بهبود شرایط اقدام خواهیم کرد. همچنین نگاه ما در بازنگری کاریکولوم‌های درسی به صورت مهارت محوری و نیاز محوری و ماموریت محوری است.

رئیس کمیسیون رهیافت همگرایی در علوم پزشکی، بر ضرورت دستیابی به الگوی متوازن رشته مناطق و رشته محل ها، از طریق کار کارشناسی تاکید کرد و افزود: با تاکید معاون آموزشی مقرر شده است سامانه ساماندهی بعنوان ابزاری مدیریتی اجرایی شود که بر اساس نیاز در قالب داده‌ها و آمار‌های دقیق در اختیار قرار می‌گیرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مراکز رشد علوم انسانی در استان‌های کشور تشکیل می‌شود
  • معلمان وظیفه خطیر جهاد تبیین را برعهده دارند
  • تدریس رشته ایرانشناسی در بیش از ۱۵ دانشگاه کشور
  • ۶۵۰ مبلغ دهه کرامت در خراسان جنوبی فعالیت تبلیغی خواهند داشت
  • لزوم توجه سیاست‌گذاران به انگیزه ماندگاری پزشکان
  • دخالت نابجا در حوزه سلامت از دست وزارت بهداشت خارج شده است
  • ادغام ۲۴۰ رشته محل دانشگاه آزاد در واحدهای بزرگ
  • رشته‌های پزشکی براساس نیاز کشور و تعداد داوطلبین ساماندهی می‌شود
  • رضایت: ساماندهی برنامه‌های آموزشی در جهت اولویت و نیاز کشور است
  • ۲۴۰ رشته محل دانشگاه آزاد در واحدهای بزرگ ادغام شد